Elk bouwproject is voor iedereen anders. Uiteenlopende factoren spelen hierbij een rol bij het bedenken van een ontwerp. Moet ik eerst een architect zoeken? Wat kost een huis? Of hoeveel kost de bouwgrond? Wat met de stijl? Tijdloos klassiek? Strak modern? Veel vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt.
 
Om het u iets makkelijker te maken hebben we hieronder een stappenplan uitgewerkt. Zo kan je stap voor stap ontdekken hoe je “droom” werkelijkheid zal worden.
 
1.  Budget bepalen:
Uiteraard is dit de meest logische eerste stap. Bepaal wat je eigen middelen zijn door een antwoord te formuleren op de volgende vragen.
· Heb je spaarcenten?
· Word je budget mede bepaald door de verkoop van een bestaande eigendom?
· Misschien zijn je ouders of familie bereid een gedeelte van je droom te sponseren?
· Ga eventueel samen zitten met je bank voor de bespreking van een hypothecaire lening.
 
2.  Bouwgrond:
Heb je nog geen bouwgrond? Dan kunnen we samen zoeken naar een geschikte bouwgrond die binnen uw persoonlijke vereisten valt.
 
3.  Ontwerp:
Al je wensen worden nu op tafel gelegd. Je bepaalt de stijl en indeling van uw project. En dit allemaal op basis van het afgesproken budget. Op deze manier wordt je droom op maat gepersonaliseerd volgens jouw wensen.
 
4.  Bouwaanvraag:
Samen met de architect doe je nu een bouwaanvraag bij de gemeente. Hou er rekening mee dat het bekomen van een vergunning wat tijd in beslag kan nemen (ong. 3 maanden).
 
5.  Bouwvoorbereidingen:
Na het bekomen van uw vergunning kan de bouwvoorbereiding starten. Daarvoor volgt nog een technische bespreking. In deze fase bespreken we nog de laatste aanpassingen qua indeling. Ook worden de materialen en technieken vastgelegd.
 
6.  Fundering:
Bij de bouwaanvraag wordt uw perceel opgemeten door een landmeter. Er worden grondsonderingen uitgevoerd teneinde de ingenieur stabiliteit toe te laten welke funderingstechniek wij dienen toe te passen. De graafwerken worden aangevangen en de fundering wordt geplaatst.
 
7.  Ruwbouwwerken:
Dit omvat de metselwerken, betonwerken, daktimmerwerken, plaatsen van de dakbedekking, plaatsen van de ramen, enz… zodat uw droom snel water- en winddicht zal staan.
 
8.  Afwerking:
Nu kan de verdere afwerking beginnen. De leidingen worden gelegd, plamuurwerk en chapewerk wordt uitgevoerd, je tegels worden gelegd, je badkamer en keuken worden geplaatst, enz…
 
9.  Voorlopige oplevering:
Wij nodigen u uit tot de voorlopige oplevering. De voorlopige oplevering heeft tot doel de voltooiing der werken vast te stellen en om, na onderzoek van de conformiteit van de uitgevoerde werken met de plannen, zicht akkoord te verklaren. Dit is tevens de dag dat u de sleutel van uw droomwoning in ontvangst kan nemen.
 
10.Definitieve oplevering:
Deze vindt plaats één jaar na de voorlopige oplevering.